Dit is de voortgezette website van het voormalige

 

Begin

Slechtziend,blind of
slechthorend

Zorg
Algemeen

Gemeente Velsen

WMO

Ouderen

Mobiliteit

Recreatie

Meer achtergrond

Weer, webcams en ontspanning

Nieuwsoverzicht

Eerder nieuws

Nieuwsbrieven

Links

Stichting OIG-IHD 50 jaar actief in Velsen

   Velsen - Op 25 september is het precies 50 jaar geleden dat de Stichting O.I.G. (Ontspanning Invaliden Gehandicapten) werd opgericht.

   Na een bestuurlijke afsplitsing van de OIG, genaamd IHD (Invaliden- Hulpverlening Dienst) zijn de besturen in het jaar 2000 na een fusie als Stichting OIG-IHD weer samen verder gegaan.

   De meeste Velsenaren kennen de naam van de stichting door de tekst op de ondergrondse containers voor textielinzameling of van de opvallende groen-gele busjes die rondrijden.

   De organisatie dankt haar bestaansrecht voor het grootste deel aan de opbrengsten van de opgehaalde kleding die deels wordt gesorteerd en verkocht in de verkoopruimte aan de Industriestraat in IJmuiden.

    In deze winkel worden naast kleding ook boeken, films, huishoudelijke artikelen, elektronica en meubilair voor een klein prijsje aangeboden.

   Van deze opbrengsten en donaties van particulieren en instanties kan de stichting met de hulp van zo’n 120 vrijwilligers een tiental activiteiten en evenementen bieden voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking.

   Tot de doelgroep behoort ook steeds meer de groep ouderen die mogelijk in een sociaal isolement dreigt te komen.

   Zeker in deze tijd van bezuinigingen op de zorg een belangrijk aandachtspunt.

   Daarnaast biedt de organisatie vervoersmogelijkheden voor degenen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

   Dit vindt plaats met behulp van zeven busjes en een groep van meer dan 40 chauffeurs.

   De busjes zijn voorzien van een lift waardoor ook vervoer van rolstoelgebruikers en liggend vervoer met behulp van een brancard mogelijk is.

   Veel andere organisaties, zoals de Zonnebloem en diverse verzorgingstehuizen, maken gebruik van de mogelijkheid om vervoer door de stichting te laten uitvoeren.

    Op dit moment staan er zo’n 500 gasten/donateurs ingeschreven, van wie de stichting een jaarlijkse bijdrage van 12,50 euro vraagt.

    Aan het 50-jarig jubileum wordt op verschillende manieren aandacht besteed.

    Er is 25 september een receptie in De Abeel voor relaties en (oud-)medewerkers van 16.00 tot 18.00 uur.

   Door een systeemcrash zijn enkele jaren geleden helaas de gegeven van een aantal oud-medewerkers verloren gegaan.

   Omdat het bestuur prijs stelt op hun aanwezigheid worden zij verzocht zich aan te melden via info@oig-ihd.nl of 0255-515133.

    Ook is er een feestmiddag in Stadsschouwburg Velsen voor alle gasten en andere genodigden op zaterdag 26 september, met het duo Speelman en Speelman en het Showorkest van de IJmuider Harmonie.

   Dan is er op 3 oktober een jubileumdag voor alle medewerkers op het Forteiland in IJmuiden.

   Door VideoFilmersVelsen is ter gelegenheid van dit jubileum een korte documentaire over het werk van OIG-IHD gemaakt, die tijdens de receptie en feestmiddag wordt vertoond en mogelijk door RTV Seaport zal worden uitgezonden. Zie http://www.rtvseaport.nl/2015/09/28/50-jaar-oig-ihd/

    Het is te hopen dat de stichting haar werk nog vele jaren zal kunnen voortzetten dankzij de Velsenaren die hun gebruikte kleding in de betreffende containers blijven storten.

   Zie ook de website www.oig-ihd.nl.

    Door een systeemcrash zijn enkele jaren geleden de naam- en adresgegevens van een groot aantal oud-medewerkers helaas verloren gegaan.

   Het bestuur stelt het op prijs als ook zij zoveel mogelijk aanwezig kunnen zijn op de receptie van 25 september.

    Heeft u ooit deel uitgemaakt van dit ‘legioen’ vrijwilligers? Kom dan naar de receptie op 25 september van 16.00 tot 18.00 uur in gebouw De Abeel, Abelenstraat 1 in IJmuiden.

   Mocht het uzelf betreffen of kent u iemand die ooit voor de stichting heeft gewerkt laat het even weten via info@oig-ihd.nl of 0255-515133 (Centrale Post).

Uit de Jutter van 17 september 2015